16 Mart 2012 Cuma

Filistinde neler oluyor?

2011 yılının Mayıs ayında Arap Baharı'nın etkileri ve Türkiye ile Katar'ın baskıları ile bir uzlaşma hükümeti için kolları sıvayan Filistin'deki gruplar şimdiye kadar elle tutulur bir ilerleme sağlayamadı. Mayıstan sonra bir-kaç kez daha liderlerin katılımı ile toplantılar düzenlendi, Filistin için ''Beyaz bir sayfanın'' aralandığı duyuruldu. Bu Beyaz sayfanın doldurulacağı ise geçtiğimiz haftalarda bir kez daha bir araya gelen Ebu Mazen (Mahmut Abbas) ve Halit Meşal tarafından açıklandı. Yeni bir hükümet kurulacak ve bu hükümete Mahmut Abbas başbakanlık edecekti. Bakanlarınsa akademisyenler arasından seçilmesi kararlaştırıldı. Ancak şimdilik yeni hükümetten ses seda yok. Seçim tarihi bile belirlenemedi ve taraflar birbirlerini suçlamaya devam ediyor.
Hükümetin kurulamamış olması ve tahminlerden çok daha fazla zaman alması bir kaç şekilde yorumlanıyor. Bunlardan en belirgini HAMAS içerisindeki Mahmut Abbas anlaşmazlığı... Halit Meşal'in Türkiye ve Katar ile sık sık gerçekleşen temasları hatta Rusya ve bir takım Avrupa ülkeleri ile görüşmeleri örgüt çizgisinde bir değişikliğe gitmesine neden oldu. Ve değişimin Filistin içerisindeki örgütler ile ortak adım atarak gerçekleşeceğine inanıyor. Bundan dolayı da geçici hükümete Mahmut Abbas'ın başbakanlık etmesini yadırganmıyor. Ancak Gazze içerisinde sıkışıp kalan ve direnişi kanlı canlı yaşayan yönetim, radikal değişikliklerin Hamas'ı zayıflatacağına inanıyor ve Mahmut Abbas ile girilecek ortaklığın direnişi baltalayacağını düşünüyor. Tüm bunların yanı sıra Gazze ekibi El-Fetih'in hala Batı Şeria'da Hamas'ın faaliyetlerinin önlendiğini iddia ediyor ve tavizler verilmeden ortaklığın yapılamayacağını söylüyor.
Batı Şeria'da konuşulanlar ise farklı. Mahmut Abbas'a yakın kaynaklar, Filistin liderinin Başbakanlıktan vazgeçtiğini iddia ediyor. Ortaya konulan gerekçeler ise Hamas'ın muhalefetinden daha çok İsrail baskısının etkili olduğunu gösteriyor. Kaynaklara göre Abbas, Gazze'nin sorumluluğunu üzerine almaya yanaşmıyor. Başbakan olduktan sonra Gazze'den İsrail'e yapılacak her saldırının sorumluluğu ona yüklenecek ve Tel-Aviv yönetimi bunu açıkca Mahmut Abbas'â bildirdi. Abbas İsrail'in kendisini 'terörist başı' olarak ilan etmesinden çekiniyor. Aynı zamanda bir hükümet kurulursa İsrail Gazze'ye baskıyı artıracak ve Mahmut Abbas başarısız oldu imajı verilecek. Filistin'deki siyasi arenadan kısa zaman içerisinde ayrılmayı planlayan Abbas, böyle bir kumpasın içerisine girmek istemiyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelen Abbas son kez fikir alış-verişinde bulundu. Kapalı kapılar ardında neler konuşulduğunu şimdilik kimse bilmiyor ancak kısa süre içerisinde Filistin'de siyasi ortam yeniden ısınacak. Ve Abbas'ın izleyeceği yol toplantıların ipucunu da verecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder