10 Eylül 2011 Cumartesi

Türkiye Ve Yeni Ortadoğu


Birleşmiş Milletlerin taraflı Mavi Marmara raporunun ardından Türkiye İsrail ilişikileri tarihinin en zor döneminden geçiyor. Hükümetini kaybetme korkusuna kapılan İsrail başbakanı Benyamin Netenyahu, Ortadogu'daki en iyi müttefikini yok saymayı göze aldı. Kabine içerisindeki Türkiye karşıtlığının önüne geçemeyen Netenyahu ''akil adamların'' uyarılarına'da kulak tıkıyarak hükümetinin özür dilemeyeceğini üstüne basa basa bir kez daha açıkladı. Ancak hükümetin Türkiye' gibi güçlü bir mütteffeki kaybedecek olması İsrail'deki köşe yazarlarını, muhalefetteki bazı isimleri ve eski diplomatları rahatsız ediyor. İsrail'in bir günah işlediğini ve bunun telefi edilmesi gerektiğini vurgulayan ''akil adamlar'' ilişkilerin kopmasından sadece İsrail'in zarar göreceği konusunda hem fikir.

Netenyahu hükümetine en çok yüklenen gazetelerin başında Haaretz geliyor. Geçtiğimiz gün ' Türkiye İsrail'in düşmanı değil başlıklı bir başyazı kaleme alan gazete Türkiye'nin kaybedilmesi durumunda İsrail'in zarar göreceğini vurguluyor. Mavi-Marmara baskının bedelinin ödenmesi gerektiğini belirten gazete Netenyahu hükümetinin tutumunu staratejik diplomasi hatası olarak yorumluyor. Raporun açıklanmasından önce özür dilenmeliydi diyen gazete Türkiyenin aldıgı sert önlemlere rağmen diplomasi için açık kapı bırakıldığını vurguluyor. Aynı gazetenin yazarlarından Akıka Eldar 'se Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını diplomaside ''Kırmızı alarm'' olarak yorumluyor. Zarar gören iki ülke ilişkilerinin tüm İsrail halkını çok yakından etkileyeceğine vurgu yapan İsrailli yazar Türkiye'nin tavrının Mısır ve Ürdün gibi ülkelere örnek teşkil ettiğini söylüyor.


İsrail'in bir başka önemli gazetesi Jerusalem Post'da yer alan bir başka makale ise iki ülke arasında yaşanan krizin diger boyutlarını ele almış. Sorunun sadece milyon dolarlık anlaşmaların askıya alınması Ya da diplomatik ilişkilerin zayıflatılmasından daha büyük olduğunu vurgulanan analizde, yazar Yaakov Katz, Türkiyenin vazgeçilmez stratejik ortaklığına vurgu yapmış. Türkiyenin İsrail'in terör savaşında herzaman yanında olduğunun alti cizilen yazıda iki ülkeyi barıştırma görevinin Amerika birleşik devletlerini düştüğü idda ediliyor.

İsrail'in eski Ankara büyükelçisi Aloon Liel'de Türkiye'den özür dilenmesi gerektiğini söyleyenler arasında. 20 kişilik bir heyet ile Filistin Lideri Mahmut Abbas ile görüşmesinden dönerken yakaladığımız Aloon Liel Star Gazetesinin sorularını yanıtladı. Eski diplomat ilişkilerin çok daha kötüye gitmesinden endişe ediyor. Krizin sadece ekonomik ve askeri ilişkiler ile sınırlı olmayacağını belirten Liel fotografın diger tarafının daha bulanık göründüğün kaydediyor. Türkiyenin takındığı tavrın Arap ülkeleri tarafındanda devam ettirilebileceğinden endişe eden Ayon Liel İsrail'in diplomatik hataları nedeni ile bölgede izole edildiğini savunuyor. '' Artık özür dileme faslı bitti. Son altı aydır özür dilenip dilenmeyeceği konuşuluyordu ancak İsrail çok açık bir şekilde özür dilemeyeceğini açıkladı bundan sonrada geri dönüş olacağını sanmıyorum'' diyen Liel yeni dönemde her iki ülkeninde bu krizin sonuçları ile yaşıyaşacağını belirtti. Eski büyükelçi aynı zamanda Türkiye'nin İsrail-Kıbrıs Rum kesimi arasında yaşanan ilişkiler dolayısı ilede Tel-Aviv yönetimine göz dağı verdiğini düşünüyor.

FATİH ER/TRT TÜRK KUDÜS

05/09/2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder